Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Євросоюз має намір запровадити санкції проти російського зрідженого газу

newssky.com.ua

Євросоюз має намір запровадити санкції проти російського зрідженого газу

Ілюстративне фото

Проєкт пропозицій Єврокомісії може бути оприлюднений вже цієї п’ятниці.

Значна частина постачань, насамперед із проєкту Новатека Ямал ЗПГ, проходить через європейські порти, а потім прямує до інших країн. Минулого року, за даними Центру дослідження енергетики та чистого повітря (CREA), ЄС отримав із Росії 20,2 млрд кубометрів ЗПГ. З них у портах блоку було перевантажено 6 млрд, з яких 4,4 млрд кубометрів (22%) вирушили до країн поза ЄС, а 1,6 млрд (8%) — до інших країн союзу.

Вартість поставленого до ЄС російського ЗПГ (зокрема для перевалки) склала 8,2 млрд євро, за оцінкою CREA. Таким чином, втрати Росії від заборони використання портів країн ЄС для перевантаження газу в неєвропейські країни становитимуть 1,8 млрд євро, а у всі країни, включно з державами блоку, — 2,5 млрд євро.

Однак ембарго змусить Новатек радикально змінювати бізнес-модель, адже Ямал ЗПГ користується європейськими портами, щоб перевантажувати газ із криголамних ЗПГ-танкерів на звичайні — і відправляти потім до інших країн.

«Якщо вони не зможуть перевантажувати газ у Європі, їм доведеться відправляти криголамні танкери довшими маршрутами, тобто кількість відправок скоротиться, оскільки судна не зможуть повертатися так швидко, як зараз», — говорить Лора Пейдж, газовий експерт Kpler.

Петрас Катінас, аналітик з енергетики CREA, називає заборону використання портів «хорошим першим кроком», але недостатнім для того, щоб серйозно вдарити по доходах Кремля. За словами аналітика, це зрушення призвело б до втрати двох мільярдів євро доходів Росії від ЗПГ, але це лише 28 відсотків прибутку Росії від ЗПГ і трохи більше п’ятої частини її експорту до ЄС минулого року.

Можливі санкції ЄС проти проєкту «Арктик СПГ 2», його терміналів у Мурманську та Усть-Лузі Катінас вважає безглуздими, бо вони не пов’язані з постачанням до Європи.

Залежно від того, як Єврокомісія у своєму документі про заборону визначить термін «перевалка», у Європі санкції найсильніше можуть вплинути на іспанську компанію Naturgy, французьку Elengy та бельгійську Fluxys, які мають довгострокові контракти, пов’язані з постачанням та перевантаженням ЗПГ з Ямала, сказав Politico Катінас. За його словами, поки що не зрозуміло, як Єврокомісія сформулює заборону і чи дозволить компаніям в односторонньому порядку розірвати контракти, не побоюючись позовів та штрафів.

Politico вважає, що Брюссель може натрапити на труднощі у прийнятті санкцій проти ЗПГ, для яких потрібне схвалення всіх 27 країн-учасниць. Зокрема вето на цей крок може накласти Угорщина, пише видання.

У березні 2024 року стало відомо, що основна діяльність Газпрому почала завдавати йому збитків.

Читайте також на Newssky «Подробиці щодо смерті Ісуса Христа на Хресті, або про ціну нашого Відкуплення» і дивіться на YouTube-каналі «Нудний Пенс».

Щоб завжди бути в курсі подій, підписуйтесь на ТГ-канал Newssky. Також рекомендуємо актуальні дискусії друзів України в Північній Америці на YouTube-каналі Rashkin Report.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
18 мая 2024