Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

В Україні та світі 4 травня – Міжнародний день пожежників

mig.com.ua

В Україні та світі 4 травня –  Міжнародний день пожежників

ДЕНЬ 801-й РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ – DAY 801 RUSSIAN AGRESSION

4 травня Міжнародний день пожежників.

Це свято було засноване 1999 року на честь пам’яті п’яти пожежників, які загинули під час лісової пожежі в Австралії. Відтоді цей день став символом вшанування мужності та героїзму пожежників по всьому світу.

Фото: Unsplash

Вчені припускають, що давні цивілізації не мали професійних пожежних бригад, і пожежі гасили добровольці — всі, хто в цей момент міг допомогти. Разом з тим, в кодексі законів Хаммурапі прописано покарання для того, хто при гасінні пожежі вкраде будь-що з палаючого будинку — смерть у вогні. Це вказує на те, що пожежі часто слугували поживою для мародерів.

Про обладнання, яке використовували для гасіння вогню, достеменно не відомо, але скоріше за все воно складалося з відер та, можливо, візків для транспортування води. Перший насос з’явився у III столітті до нашої ери завдяки Ктесибію Александрійському, давньогрецькому винахіднику.

4 травня Міжнародний день дронів (Міжнародний день безпілотника). Припадає на першу суботу травня. Цей день був заснований 2015 року Сарою та Девідом Оніл у США. Він запропонував провести веселі перегони на пляжі, де запустив цілу купу чорних та білих апаратів. Вони не лише літали та транслювали відео, але й видавали смішні звуки.

Ця подія так розвеселила присутніх, що Девід вирішив проводити день дронів щороку. Щоправда, дату проведення він переніс на травень, коли панує більш тепла та ясна погода. Тож з 2016 року Міжнародний день безпілотників проводять у першу суботу травня.

Девіз Міжнародного дня дронів – Drones are good! (Дрони – хороші!). Заходи, що проводяться в рамках щорічного свята, повністю безкоштовні для глядачів та відкриті для журналістів.

4 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день скрапбукінгу. Щорічне свято, яке припадає на першу суботу травня. Скрапбукінг — це мистецтво створення та оформлення фотоальбомів, записників та листівок за допомогою фотографій, паперу та різноманітних прикрас.

Це хобі дає можливість зберегти спогади та розповісти історії у творчий спосіб. У Міжнародний день скрапбукінгу магазини товарів для скрапбукінгу, групи ремісників та онлайн-спільноти організовують різноманітні заходи, щоб відзначити цю подію. Це можуть бути майстер-класи зі скрапбукінгу, розпродажі матеріалів для скрапбукінгу, виставки та продаж своїх робіт. Багато скрапбукерів демонструють свою творчість та діляться навичками у соцмережах.

Також 4 травня Міжнародний день шанобливого ставлення до курей. Цей день був заснований 2005 року організацією United Poultry Concerns і має на меті підвищити обізнаність про жорстоке поводження з курами в промисловому вирощуванні та пропагувати доброту, співчуття та повагу до цих птахів.

Ця подія передбачає проведення освітніх заходів, обмін інформацією в соціальних мережах і захист законодавства про права тварин, щоб сприяти обізнаності про тяжке становище курей. Деякі люди також вирішують стати веганами чи вегетаріанцями, щоб продемонструвати свою підтримку прав тварин і зменшити попит на м’ясо з промислових ферм.

А ще 4 травня День поширення інформації про дитячий інсульт. Припадає щорічно на першу суботу травня, щоб підвищити обізнаність про ризик інсульту у дітей та сприяти ранньому виявленню та лікуванню.

Інсульт часто асоціюється з дорослими, але він також може вражати дітей, водночас мати серйозні наслідки для їхнього здоров’я та розвитку. Дитячий інсульт може мати серйозні та довгострокові наслідки для здоров’я та розвитку дитини, що робить раннє виявлення та лікування вкрай важливим. День розповсюдження інформації про дитячий інсульт – це можливість поінформувати батьків, опікунів і медичних працівників про ознаки та симптоми інсульту у дітей та популяризувати стратегії профілактики.

Також 4 травня Всесвітній день щедрості. Це свято спрямоване на пробудження та поширення щедрості, однієї з найкращих людських якостей.

Щедрість може бути не лише матеріальною, але й духовною, коли люди діляться своїм теплом, співчуттям, турботою. Бути щедрим можна не тільки матеріально, але й духовно. Будь-хто може подарувати оточуючим частинку свого тепла, співчуття, турботи та любові. Всесвітній день щедрості об’єднує людей по всьому світу актами доброти та дарування.

4 травня святкують День вуличного музиканта. Свято, яке припадає на першу суботу травня. Це день, коли вуличні музиканти з усього світу виходять на вулиці, щоб поділитися своєю музикою з перехожими.

Святкування може включати одноденні фестивалі, марафони музичних заходів, а також інші музичні події, які демонструють різноманітність та талант вуличних виконавців. У 2019 році в Україні, в місті Херсоні вдруге пройшов музичний фестиваль вуличних музикантів. В 2020 році був проведений одноденний фестиваль у Києві, до якого приєдналися інші міста України від Львова до Маріуполя. Некомерційний волонтерський проєкт відбувається вже сім років поспіль.

Також 4 травня Всесвітній день садівництва (День голого садівника). Припадає щорічно на першу суботу травня. Це свято вперше святкували 2005 року і має на меті підкреслити глибокий зв’язок людини з природою.

В цей день поціновувачі садового та ландшафтного мистецтва повинні проводити роботи в оголеному виді. Таким чином вони символізують свою єдність з природою. Цього дня по всьому світі проводяться флешмоби. Жінки та чоловіки будь-якого віку працюють на своїх присадибних ділянках буквально у чому мати народила. В цілком оголеному стані вони саджають, поливають та прополюють свої городи, клумби та сади. Таким чином святкують свято у США, Франції, Германії та ще у багатьох країнах.

А ще 4 травня Всесвітній день лабіринту. Проект цього незвичного глобального свята запропонувала міжнародна організація «Співтовариство лабіринтів», заснована ще наприкінці XX століття, у 1998 році.

Лабіринт для членів цього клубу – не лише заплутані шляхи. В першу чергу це символ співпраці, єдності та миру.

Як назвати дитину, яка народилася 4 травня

Іменини: Іван, Кирило, Марія, Микита, Никифор, Микола, Миколай, Пелагея.

Талісманом людини, народженої 4 травня, є аквамарин.

Камінь вважався оберегом моряків ще за часів Стародавніх Риму та Греції. Аквамарин радили носити тим, хто страждає через алергії.

Цього дня народилися:

Пам’ятні дати і події 4 травня

Джерела:

https://tsn.ua/other/yake-zavtra-4-travnya-svyato-vse-pro-cey-den-yake-cerkovne-svyato-scho-ne-mozhna-robiti-2563443.html

daytoday.ua/4-travnia

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
18 мая 2024