Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Про хутір Блюменорт – між Якоббергом та Блюменау – розповів краєзнавець Ігор Павелко

mig.com.ua

Про хутір Блюменорт – між Якоббергом та Блюменау – розповів краєзнавець Ігор Павелко

Як і обіцяв, запорізький краєзнавець та відеоблогер Igor Pavelko розповів про архівну знахідку: про можливість записати ще одне менонітське селище в історію Запоріжжя.

Це Блюменорт – квіткове місце.

Після прийняття в російській імперії земельних законів і відкриття ринку землі деякі менонітські родини почали скуповувати землі і засновувати свої поселення.

Само собою, що ми, маємо вдосталь інформації про великі колонії, засновані в різних куточках імперії. Але майже нічого не відомо про невеличкі, майже родинні поселення – хутори менонітів. На території сучасного Запоріжжя існувало декілька таких родинних хуторів.

Одним із таких поселень і був хутір Блюменорт, заснований родиною Якова Яковлевича Мартенса на 180-ти десятинах землі. Приблизна дата заснування хутору – 1888 рік. Також родина Мартенсів мала ще один маєток біля Павло Кічкасу. В одному з маєтків родини був локомобіль, який використовували для сільськогосподарських потреб.

Після революції, локомобіль «ділили» між собою Вознесенка і Павло Кічкас. На початку радянської доби хутір Блюменорт був відомий за народною назвою «Собачий хутор». А трохи згодом – вже за більш відповідною часу назвою «селище імені Тельмана».

Приблизні межі хутора – це вулиці Суха, Осіння і Симфонічна. Доля родини Мартенсів невідома.

На плані Блюменорта у якості суміжних земель позначені хутора Якобберг і Блюменау. Вірогідно, до вони теж знаходились на території нашого міста.

А Вознесенка з козацьким хуторами – то окрема тема для пошуку і розповіді. Інформацію про наше минуле Ігор розповідає на екскурсіях та викладає у відеоблозі @igorpavelko192.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
12 мая 2024