Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Запорізькі сім’ї з дітьми запрошують до центрів психосоціальної допомоги

mig.com.ua

Запорізькі сім’ї з дітьми запрошують до центрів психосоціальної допомоги

Як повідомляють у міськарді, Центр психосоціальної допомоги сім’ям з дітьми – “Простір, дружній до дитини” – створено в рамках реалізації ГО “Відповідальні громадяни” за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні проєкту психосоціальної підтримки для родин з дітьми, а також соціальних працівників, вчителів та інших спеціалістів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях.

У Запоріжжі нині функціонують три “Простори дружні до дитини” у Шевченківському, Хортицькому та Вознесенівському районах міста, а також п’ять мобільних бригад. Всі “Простори” продовжують працювати щоденно з 10.00 до 17.00, окрім п’ятниці. За консультацією до психолога, соціального працівника, логопеда, юриста, педіатра та інших спеціалістів можуть звернутися, як діти, молодь, так і їхні батьки.

– Зважаючи на ситуацію, яка склалася у країні, зараз запит на психологічну підтримку дуже великий. Ми хочемо донести до всіх, що це важливо, щоб батьки й діти не соромилися звертатися до нас. Всі послуги, які надаються у “Просторах”, безоплатні, – розповіла регіональна координаторка проекту ГО “Відповідальні громадяни” в Запорізькій області Алла Маслахова.

Як додає Алла Маслахова, тривале онлайн-навчананя і сидіння за комп’ютером неабияк позначилося на комунікативних навичках дітей – спілкування, що було звичним раніше, зараз може викликати тривогу і дискомфорт. Тож, у “Просторах” їм пропонують чималий спектр заходів на вибір, спрямованих на пошук однодумців. Це різного роду семінари, тренінги, творчі майстерні, арт-терапія, психологічні заняття тощо. Віковий діапазон – від 4 і до 17 років.

Такі заходи покликані знизити рівень тривожності, покращити психоемоційний стан, розвинути творчі здібності дітей, навчити їх розпізнавати свої емоції, розвинути навички спілкування, зосередженості та уяви. Цикл заходів передбачений і для батьків. До того ж, вони мають можливість лишити дитину на кілька годин під наглядом, якщо така потреба раптом виникне.

– Серед найбільш частих запитів – неспокійний сон, погане самопочуття, тривога і невпевненість у собі, невміння спілкуватися з однолітками, або дитина взагалі закривається – з батьками у тому числі, і вони розгублені, не знають, як цьому зарадити. Тоді й звертаються до психологів з відповідними запитами. Консультації проходять як індивідуально для кожного, так і групові арт-терапії для діток, для батьків, або для всіх разом, – наголосила психологиня Ольга Горобець.

Вже понад 1200 дітей отримали індивідуальні консультації психологів та логопедів. Також понад 2,5 тисячі батьків з дітьми були залучені до групових занять з психоемоційного розвантаження.

Родини з дітьми також зможуть отримати супровід у випадку виявлення порушення прав дитини та/або наявності особливих потреб. Зміст та обсяг послуг для сімей з дітьми визначається індивідуально залежно від їхніх потреб і зазначається в договорі про співпрацю з сім’єю.

Термін соціального супроводу сімей з дітьми зазвичай не перевищуватиме трьох місяців, але в окремих випадках може бути подовжений до чотирьох місяців.

Також проєктом передбачена підтримка соціальних працівників, вчителів та інших спеціалістів сфери через виїзні програми навчання, програми психологічного перезавантаження, підтримки на місцях.

Мобільні бригади психосоціальної підтримки у складі фахівця соціальної роботи, психолога, юриста/терапевта/логопеда можуть відвідувати родини з дітьми у місті Запоріжжі.

Для зручності та оперативного реагування на виклики функціонує телефонна гаряча лінія ГО “Відповідальні громадяни” 066 56 70 016. Щотижневі оновлення заходів у “Просторах” можна знайти у Телеграм або ж у соціальних мережах ГО “Відповідальні громадяни”.

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 мая 2024