Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Від тусовок до трибуналів: як Росія "грає" з іноземною молоддю

korabelov.info

Від тусовок до трибуналів: як Росія грає з іноземною молоддю

У березні цього року російське Сочі зібрало тисячі молодих людей з усіх куточків світу на Всесвітньому фестивалі молоді. Цей захід, організований на одному з найпрестижніших курортів Росії, міг би здатися звичайним місцем для культурного обміну і дружби між народами. Однак, дивлячись глибше, можна побачити і потенційну приховану мету — завербування молодих іноземців для розповсюдження проросійських наративів у своїх країнах.

До слова, фестиваль майже співпав у часі з президентськими «виборами» Путіна. І якщо у Сочі молодь знайомилась, розважалась і планувала «змінювати майбутнє», то для луганської частини фесту окупанти і колаборанти підготували значно дивнішу програму для відносно невеликої групи фестивальників. За це відповідало так зване «Міністерство молоді ЛНР». Тож 9-10 березня іноземці:

У текстових, фото- і відеозвітах з цих заходів не надто конкретизують хто і звідки прибув до Луганська, втім згадують про 20 іноземців з 15 країн: Перу, Колумбії, Німеччини, Іспанії, Болівії, Анголи, Намібії, Пакистану, Киргизстану та інших.

Тим часом, у окупованому Луганську, на тлі нібито міжнародних заходів, росіяни зосередили свої зусилля на більш специфічній групі іноземних гостей. Ця маленька група, яка прибула з різних країн, взяла участь у серії заходів, що були більше спрямовані на політичну індоктринацію, ніж на культурний обмін. Програма включала марші головними вулицями Луганська, вкладання квітів до пам’ятників радянським солдатам і бійцям незаконних збройних формувань, а також пропагандистські екскурсії та зустрічі з лідерами самопроголошеної республіки.

Звіти в соціальних мережах виявили інформацію про намібійця Нормана Моріса Нанусеба і ефіопця Тесфахуна Терефе, чиї профілі свідчать про їхню участь у цих заходах. Ці приклади підкреслюють, як Росія може використовувати міжнародні культурні заходи для досягнення своїх стратегічних цілей.

Освітні плани, оголошені в Алчевську, також викликають занепокоєння. Заява про об’єднання деяких російських вишів та відкриття їхніх філій у Африці, як стверджується, має підтримку від Володимира Володимировича Путіна. Це відображає бажання Росії поширювати свій вплив через освітні канали, особливо в країнах, які можуть бути сприйнятливими до російської зовнішньої політики.

Тимчасово окуповані частини Луганщини і сусідньої Донеччини — території України, де тривають бойові дії. Перебувати там – значить довірити власну безпеку російським терористам. Вони мають досвід «теплого прийому» ВІП-гостя. А саме поранення високопоставленого російського чиновника, ексочільника Роскосмосу Дмитра Рогозіна, якого вразив уламок під час візиту в Донецьк наприкінці грудня 2022 року. Тоді посадовець святкував день народження у одному з донецьких готелів і внаслідок обстрілу споруди, в нього потрапив уламок. Відтак і для закордонних гостей відвідування Луганська може бути ризикованим.

Також варто згадати, що деякі країни Африки є сателітами чи партнерами Росії. І країна-терорист заохочує ці відносини всеможливими пропозиціями.

Саме під час луганської частини Всесвітнього фестивалю молоді, обговорили плани в освітній галузі: росіяни і їх луганські ставленики заявили про об’єднання деяких російських вишів, зокрема і Донбаського державного технічного університету в окупованому Алчевську, який «матиме філії у країнах Африки». Фейковий ректор закладу Дмитро Вишневський сказав про це відповідаючи на запитання студента з Намібії (який, до речі, у пропагандистських ЗМІ також став «міжнародним експертом»). Один з флагманів пропаганди, сайт ТАСС, присвятив такій заяві окрему новину за 10 березня, в якій псевдоректор зазначив:

На базі консорціуму «Надра» — це кілька спільних вишів — саме на вашій території, і викладатимуть вашими мовами. Це питання вже вирішено. Завдання поставив Володимир Володимирович Путін, і ми, Донбаський державний технічний університет, місто Алчевськ, беремо участь.

Цей матеріал було розробле

Ці події демонструють складну і часто приховану роль Росії у світовій політиці та її зусилля маніпулювати міжнародною молоддю. Важливо розуміти і осмислювати ці зусилля, аби захистити демократичні інститути і зберегти незалежність міжнародної політичної думки.

Цей матеріал було розроблено у співпраці проєкту KibOrg та волонтерів команди OSINT-напрямку

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
2 мая 2024