Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Духовна перлина Чернігова: Троїцький собор невдовзі прийме відвідувачів

infonavigator.com.ua

Духовна перлина Чернігова: Троїцький собор невдовзі прийме відвідувачів

Троїцький собор, одна з головних пам’яток Чернігова, незабаром знову відкриє свої двері для відвідувачів. Національний заповідник «Чернігів Стародавній», який тепер опікується собором, завершує підготовчі роботи.

Про це пише Cntime.

“На сьогодні частина робіт проведена. Троїцький собор – один із головних, який відвідують у Чернігові. Тому ми робимо все, щоб якнайшвидше відкрити його для відвідувачів,” – розповіла Інна Непотенко, заступниця гендиректора з наукової роботи заповідника. “Найближчим часом поступово відкриватимемо його. Слідкуйте за анонсами на нашій сторінці у фейсбук, коли саме це відбуватиметься,” – додала вона.

Троїцький собор, збудований в епоху бароко, тісно пов’язаний з ім’ям гетьмана Мазепи. Непотенко пояснює: “Над іконостасом знаходиться арка, де вибито стіну. Там був напис, що коштом Мазепи здійснювалося будівництво. На гетьмана наклали анафему і церковники, аби закрити написи, частину збили і залишилося кілька слів.”

Вона також зазначила: “Ще одним свідченням є зображення Іоана Предтечі, який був патрональним святим Мазепи. Людей, які надавали підтримку, часто зображували на стінах соборів. Дослідники припускають, що в образі Іоана Предтечі зображено Івана Мазепу.”

Щодо унікальних особливостей собору, Непотенко додала: “Тут представлено розписи настінні трьох періодів. Відразу при вході – початковий етап, надалі 18-19 ст. Унікальною особливістю є те, що відомі молитви зображені у настінних розписах у соборі. Тут знаходяться мощі трьох святих і можна відчути, наскільки наповнений духовно собор завдяки присутності цих святих.”

Заповідник планує поповнити експозицію собору іконами зі своїх фондів.

Про це повідомляє інформаційний ресурс «Духовний фронт України».

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
6 октября 2024