Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Як подолати сліпоту — вчені створили шокуючий спосіб

newsyou.info

Як подолати сліпоту — вчені створили шокуючий спосіб

Американські вчені виявили неординарний спосіб лікування сліпоти, викликаної ураженням пігментного епітелію сітківки. Дослідники запропонували для лікування використовувати стовбурові клітини сітківки трупів.

Пігментний епітелій — важливий шар сітківки. Він забезпечує фоторецептори живильними елементами. З багатьох причин, серед яких старіння, пігментний епітелій руйнується і призводить до порушення і навіть втрати зору. Вчені почали досліджувати способи боротьби із цією проблемою.

В результаті вони дійшли висновку, що єдиний дієвий метод — це пересадка стовбурових клітин сітківки від померлих. Їх пересаджували прямо на жовту пляму — місце найбільшої гостроти зору в сітківці. Можна пересаджувати і саму сітківку, проте цей спосіб дуже складний та ризикований. Тому поки що клітинна терапія є перспективним методом, вчені планують розвивати. Однак поки що експерименти проводилися тільки на тваринах.

Побічних ефектів немає. Клітини через деякий час прижилися і для того, щоб робити подібну операцію на людях, ученим потрібне детальніше дослідження.

medfactor.com.ua

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
25 апреля 2024