Наш веб-сайт использует файлы cookie, чтобы предоставить вам возможность просматривать релевантную информацию. Прежде чем продолжить использование нашего веб-сайта, вы соглашаетесь и принимаете нашу политику использования файлов cookie и конфиденциальность.

Кіберполіція — вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій

dilova.com.ua

Кіберполіція — вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема — підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Поліцейські разом з колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів. Так, у червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

На Миколаївщині затримали двох підлітків 16 та 17 років, які, спокусившись на «легкий заробіток» в інтернеті, облили легкозаймистою рідиною і підпалили дві автівки військовослужбовців на Одещині. Замовник цих підпалів перебуває за кордоном. За рішенням суду хлопцям обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ще одним прикладом є затримання чотирьох мешканців Дніпропетровщини віком від 17 до 21 року, які підпалили військовий мікроавтобус у Дніпрі. Вони також діяли за завданням спецслужб рф, спокусившись на грошову винагороду.

Поради для батьків:

— При отриманні інформації про вербування – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції https://ticket.cyberpolice.gov.ua

Поради для підлітків:

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Вказані злочини можуть бути кваліфіковані відповідно до низки статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання — до довічного позбавленні волі, зокрема, за статтями:

— ст. 111 (Державна зрада), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

— ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

— ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна), карається до десяти років позбавлення волі;

та інші.

Нагадуємо, що згідно ч. 3 ст. 111 ККУ, громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави не вчинили ніяких дій і добровільно повідомили органам державної влади України про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності.

Киберполиция Украины информирует об опасности вербовки российскими спецслужбами для совершения диверсий, в частности поджогов автомобилей украинских военнослужащих.

Полицейские вместе с коллегами других правоохранительных органов устанавливают исполнителей и заказчиков таких преступлений. Так, в июне полицейские совместно с СБУ разоблачили схему российских спецслужб по вербовке подростков для совершения диверсий. Юноши в возрасте от 13 до 18 лет, которых россия вовлекла в преступную деятельность, задержаны. Теперь им грозит наказание до 15 лет лишения свободы или пожизненное заключение.

В Николаевской области задержали двух подростков 16 и 17 лет, которые, соблазнившись на «легкий заработок» в интернете, облили легковоспламеняющейся жидкостью и подожгли два автомобиля военнослужащих в Одесской области. Заказчик этих поджогов находится за границей. По решению суда ребятам избрана мера пресечения в виде содержания под стражей.

Еще одним примером является задержание четырех жителей Днепропетровщины от 17 до 21 года, которые подожгли военный микроавтобус в Днепре. Они также действовали по заданию спецслужб России, соблазнившись на денежное вознаграждение.

Советы для родителей:

Советы для подростков:

УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ

Указанные преступления могут быть квалифицированы в соответствии с рядом статей Уголовного кодекса Украины, за которые предусмотрены строгие наказания — к пожизненному лишению свободы, в частности по статьям:

– ст. 111 (Государственная измена), наказывается лишением свободы на срок пятнадцать лет или пожизненным лишением свободы, с конфискацией имущества;

– ст. 113 (Диверсия, совершенная в условиях военного положения), наказывается лишением свободы на срок пятнадцать лет или пожизненным лишением свободы, с конфискацией имущества;

– ч. 2 ст. 194 (преднамеренное уничтожение или повреждение имущества), наказывается до десяти лет лишения свободы;

и другие.

Напомним, что согласно ч. 3 ст. 111 УКУ, граждане Украины, которые во исполнение преступной задачи иностранного государства не совершили никаких действий и добровольно сообщили органам государственной власти Украины о своей связи с ними и о полученном задании, освобождаются от уголовной ответственности.

Ділова Одеса Телеграм📘 Facebook📙 Сайт

  • Последние
Больше новостей

Новости по дням

Сегодня,
29 июня 2024